cd
MIGYUR

'Migyur' werd gecomponeerd in opdracht van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Danny Oosterman ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum in 2009.

De Migyur of verschrikkelijke sneeuwman, een vermeende reusachtige primaat in de Himalaya, is in uiterlijk verwant aan de hypothetische Bigfoot uit Amerika en wordt door de wetenschap nog steeds als een mythe beschouwd. Dit is echter niet het geval onder de lokale bevolking die er nog steeds van overtuigd is dat hij echt bestaat. De Migyur of Yeti is een typisch onderzoeksproject voor de cryptozoölogie. Volgens de expeditie waar de documentaire "Yeti: Hunt for the Wildman" uit voort is gekomen, zijn er sterke aanwijzingen dat er iets rondloopt dat de wetenschap nog niet beschreven heeft. Men heeft op de laatste dagen hiervan een haar gevonden in een uitgeholde boom die volgens een koninklijke Migyurjager bewoond zou zijn geweest door een Migyur. De haar is getest in Engeland op het DNA van de mens, beren, primaatachtigen en een heleboel andere dieren die in die gebieden leven, maar kwam met niets overeen...

De compositie 'Migyur' bestaat uit 4 in elkaar overlopende delen:

1. Introductie
De 2 hoofdthema's van het werk worden ge√ęxposeerd: Het 'DNA' van de compositie. De discussie: "Bestaat de Migyur echt of is het een mythe" klinkt hier in door.

2. De Himalaya en haar bevolking
De bevolking van de Himalaya gelooft heilig in de verschrikkelijke sneeuwman en probeert deze te bezweren door middel van een Tibetaanse mantra.

3. Migyur
Migyur wordt boos en komt met grote voetstappen uit de bergen. Hij veroorzaakt een hevige sneeuwstorm waarna hij weer verdwijnt als een dief in de nacht...

4. Conclusie
In de verte weerklinkt de echo van de Migyur maar dan keert de rust weer en kan de bevolking opgelucht ademhalen. Er klinken klokken en de grootsheid van de prachtige Himalaya. Het werk besluit echter met een onstuimig Allegro waarin de Migyur nog eenmaal laat weten daadwerkelijk te bestaan... of niet?

Terug