cd
CONCORDIA

'Concordia' werd gecomponeerd in opdracht van fanfare Concordia Schaijk ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum in 2010. Het werk beschrijft in vogelvlucht de geschiedenis van deze muziekvereniging.

Op 22 november 1910 werd fanfare Concordia opgericht door kapelaan Mooren, die ook de naam 'Concordia' (één van hart) bedacht. De fanfare was in die tijd vooral betrokken bij kerkelijke feesten en processies. Daarnaast werden toneeluitvoeringen omlijst met eigen muziek en werden de eerste festivals georganiseerd.

De compositie opent dan ook feestelijk maar weldra zijn de invloeden van de kerkelijke muziek hoorbaar. De trombones introduceren het Con-Cor-Di-A motief (C C D A) dat als een rode draad door de compositie loopt. Dan volgt een plechtig koraal dat overgaat in een processie. Vervolgens horen we een vrolijk allegro giocoso: de muziek bij de toneeluitvoeringen en festivals.

Met feestelijk trompetgeschal wordt het 50-jarig jubileum aangekondigd. In dit jaar werden de drumband en 'Boeremoeskapel' opgericht die vooral carnavalsmuziek maakte. Het carnaval in Schaijk staat wijd en zijn bekend en speelt een belangrijke rol in de Schaijkse gemeenschap. De compositie vervolgt met een reprise van het koraal, de 'roots' van de vereniging, om dan vlot en energiek te besluiten; het feestelijke 100-jarig jubileum van deze actieve, dynamische vereniging is een feit.

Terug