Eric Swiggers Componist | Arrangeur | Toetsenist
Eric Swiggers

Biografie

Eric Swiggers werd in 1968 geboren in het Brabantse Deurne. Na het gymnasium vervolgde hij zijn opleiding aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Aan dit instituut studeerde hij in drie hoofdvakken af als Uitvoerend Musicus, te weten electronische toetsen, HaFadirectie bij Jan Cober en Compositie bij Kees Schoonenbeek. Daarnaast volgde hij o.a. verschillende instrumentale bijvakken waaronder saxofoon bij Jean Pennings en Hans de Jong. Hij maakte in deze periode diverse concertreizen waaronder naar Griekenland en Hongarije waar hij concerteerde op het conservatorium van Szged. Voor het Groot Diploma HaFadirectie studeerde hij af met medewerking van de Johan Willem Friso Kapel te Assen waarmee hij o.a. een eigen arrangement van "The Perfect Fool" van Gustav Holst uitvoerde. Hij heeft inmiddels talrijke composities op zijn naam staan in zeer uiteenlopende genres. Zo schreef hij werken voor harmonie- en fanfareorkesten, koren, strijkkwartet, beiaard, saxofoonensemble, symfonieorkest en diverse andere bezettingen. Verder heeft hij onder pseudoniem "Ennio Salvere" vele werken voor jeugdorkest gecomponeerd.

Zijn werken voor blaasorkest zijn te omschrijven als "eigentijds, verfrissend maar toegankelijk" en zijn uitgegeven bij Molenaar Edition. In maart 2001 won hij met "Suite voor saxofoonkwartet, piano en percussie" de eerste prijs in de compositiewedstrijd van de gemeente Hilvarenbeek waarvan de première plaats vond op 27 mei van dat jaar. In 2005 reisde hij af naar Shanghai om daar zijn compositie Decennium te dirigeren.

Als dirigent heeft hij diverse gerenommeerde blaasorkesten onder zijn hoede gehad waarmee hij zeer aansprekende resultaten behaalde. Van 1994 tot 2000 was hij als docent verbonden aan muziekschool Geldrop, Heeze, Nuenen waar hij naast het lesgeven projectmatig werkte met een adhoc symfonieorkest.

In 2015 is Eric Swiggers cum laude afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool ICT Eindhoven als Digital Publisher en is momenteel tevens werkzaam als webdeveloper.